Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

19. srpnja 2015. godine

Obnovljena samostanska crkva

 

      Nakon punih sedam mjeseci cjelovitih obnoviteljskih radova u samostanskoj crkvi Velike Gospe u Podgorju u Orebiću, ove nedjelje sv. Misom u 9,30 sati, koju je predvodio upravitelj samostana fra Petar Perković u zajedništvu sa fra Bernardinom Škuncom i fra Zvonimirom Kurečićem, nastavljena je liturgijska funkcija ove crkve.

      Prema riječima fra Petra, koji je vodio sve radove i fra Bernardina, začetnika i realizatora idejnih rješenja, u crkvi su očišćeni zidovi i stavljena nova žbuka, vraćen antependij na glavni oltar i uređeno svetište, promijenjena sva elektro i zvučna instalacija i postavljena nova rasvjeta, očišćeni oltari i otvoreni zazidani prozori, statički utvrđeno pjevalište i napravljeno nutarnje stepenište.

      Samostan i crkva su sagrađeni 1470. g. uz pomoć Dubrovačke Republike i milodara puka. U početku je to bila neznatna i skromna crkvica, ali se poslije povećala, uredila i opskrbila svime potrebnim za službu Božju. Crkva ima svojih vrednota i dragocjenosti, a u prvom redu treba spomenuti čudotvorni Križ s otoka Badije. Samostan s crkvom je tijekom povijesti pelješko-korčulanskog kraja imao ne malu duhovnu i kulturnu ulogu. Crkvu je posvetio posljednji korčulanko-stonski biskup Nikola Nikoničić g. 1534., kako to čitamo nad vratima sakristije i ona je svojevrsno svetište i mjesto zavjeta za puk i pomorce. Tu se u XIX. st. utemeljilo i novo groblje. Samostan danas posjeduje impresivnu zbirku umjetnina različitih vrsta i vrijednosti smještenih dijelom u crkvi, a dijelom u samostanskom muzeju. .... (Galerija...>>)