Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

13. lipnja 2015. godine

Sv. Antun Padovanski, prez. i n.

 

      Ove godine smo svetkovinu sv. Antuna Padovanskog, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, proslavili jutarnjom sv. Misom u 9 sati u kapeli sv. Antuna u Stankovićima i sv. Misom i procesijom s kipom sv. Antuna u župnoj crkvi u 18 sati. Na kraju svetih misa, kao i uvijek, bio je blagoslov cvijeća i djece. Na svetim misama je bilo dosta vjernika, posebno mladih obitelji s djecom. Vrijeme je bilo lijepo, malo sparno zbog južine, a subotnji dan je bio pogodan za zajedničke susrete i molitve jednom od najpopularnijih svetaca.

      U životopisu sv. Antuna se, između ostalog, može pročitati kako se rodio 1195. godine u Lisabonu. Krsno mu je ime bilo Ferdinand. Stupivši u red sv. Franje, dobio je ime Antun, a jer je umro 1231. g. u talijanskom gradu Padovi, gdje i počivaju njegovi zemni ostaci, dobio je naslov Padovanski. Već u svibnju 1232. godine papa Grgur IX. ga je proglasio svetim. I prije proglašenja, na njegov zagovor su se počela događati čudesa i izvanredne stvari pa sv. Antuna u svojim potrebama zazivaju svi koji su u bilo kakvoj nevolji. „Slobodno možemo reći“, naglasio je župnik don Marko u propovijedi, „da su na poseban način prijatelji sv. Antuna siromasi, bolesnici, samci, neželjeni, prosjaci, slijepi i gluhi, zatvorenici, starci i starice, a osobito djeca!“.

      U Stankovićima se pučkom feštom u večernjim satima nastavilo sa slavljem. Vesela glazba, pečena janjetina i čaša vina su mnoge sudionike zadržale budnima do kasno u noć. .... (Galerija...>>)