Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

4. lipnja 2015. godine

Tijelovo

 

      U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću smo svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelova, (koja se naziva i Korosanti (Caro sancto), a ponegdje i Brešančevo), proslavili jutarnjom sv. Misom u 10 sati i svečanom pjevanom pučkom sv. Misom i procesijom oko crkve s blagoslovima u 19 sati. Sv. Misu je predvodio župnik don Marko uz asistenciju fra Petra, upravitelja franjevačkog samostana.

     Vrijeme je bilo lijepo. Popodne je, kao i obično, zapuhao maestral. Vjernika je na obje sv. Mise bilo uobičajeno. Popodnevnu sv. Misu je svojim pjevanjem uzveličao naš mješoviti župni zbor Pomoćnice kršćana, vođen s. Anitom.

     Župnik don Marko je u prigodnoj homiliji govorio o Euharistiji danas, utemeljenoj na sv. Pismu i tradiciji Crkve. „Apostoli nekad, a svi navjestitelji kroz povijest do danas, mogu reći zajedno sa sv. Petrom: Ta nismo vam navijestili snagu i dolazak Gospodina našega Isusa Krista slijedeći izmudrene priče, nego kao očevici njegova veličanstva ili sa sv. Pavlom: Doista, ja od Gospodina primih što vama predadoh: Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, zahvalivši razlomi i reče: "Ovo je tijelo moje - za vas. Ovo činite meni na spomen. Tako i čašu po večeri govoreći: Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen. Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe“.

     Na kraju sv. Mise je uslijedila euharistijska procesija s blagoslovima oko crkve. Na četiri pripravljena stajališta smo čitali evanđelja i blagoslovne molitve, zazivajući Božji blagoslov zemlji, moru i žiteljima mjesta. Procesija je završila u župnoj crkvi blagoslovom s Presvetim. .... (Galerija...>>)