Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

17. svibnja 2015. godine

Prva sv. Pričest

 

      Ove smo sedme uskrsne nedjelje u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću imali slavlje Prve sv. Pričesti. Bila su dvadeset tri prvopričesnika, dvanaest djevojčica i jedanaest dječaka (pogledaj popis).

     Lijepo odjeveni u prvopričesničke haljine, s križem na prsima i svijećom u ruci, prvopričesnici su nestrpljivo čekali deset sati, kada su se, predvođeni križem i praćeni ministrantima, vjeroučiteljicama Anitom i Marinom, župnikom don Markom i fra Petrom, uz zvuke orgulja, uputili pred oltar na pripravljeno mjesto. Prekrasno, sunčano jutro, lijepo okićena župna crkva, članovi obitelji prvopričesnika, domaći vjernici i gosti, sve se ujedinilo u radosni uskrsni i slavljenički poklik „Aleluja“.

     Na početku slavlja svima se, a posebno majkama, u ime prvopričesnika obratio prvopričesnik Vid Kapiteli. Potom su se, nakon župnikova pozdrava, svi prvopričesnici poimence predstavili. U nastavku sv. Mise naš mješoviti župni zbor je pjevao na koru uz pratnju s. Anite Sučić na orguljama, a dvije pjesme, zajedno s prvopričesnicima, otpjevao je mali crkveni zbor uz klavirsku pratnju prof. Marine Stanković. Prvo misno čitanje čitao je Nikola Laleta, pripjevni psalam Katarina Pecotić, Petra Roso i Laura Barić, drugo čitanje Magdalena Šimić, a antifonu prije evanđelja Leo Šestanović.

     Nakon kratke homilije, u kojoj je župnik posebno naglasio Isusove riječi „Neću vas ostaviti siročad“, bila je „Obnova krsnih obećanja“ s upaljenim svijećama i molitva vjernika. Prvopričesnici su također prinijeli darove: imena prvopričesnika ispisana na srcu od kartona, kruh, vino i vodu uz prigodne riječi. Sv. Pričest je bila pod obje prilike, a na kraju smo svi izmolili molitvu „Dušo Kristova“ predvođeni prvopričesnicom Evitom K. Padovan. I ove su godine prvopričesnici iz ruku župnika i vjeroučiteljice Anite primili uspomene i krunice, a potom su prvopričesnici darovali župniku crtež župne crkve sa svima prvopričesnicima. Djelo je to prvopričesnice Magdalene Šimić, a na pozadini uokvirenog crteža ispisan je datum Prve sv. Pričesti i imena prvopričesnika.

     Draga uspomena svima ostat će zajednička fotografija, a nakon pojedinačnog fotografiranja, koje je potrajalo kojih pola sata, svi su se mogli u župnoj dvorani okrijepiti sokovima, kao i komadom torte i kolačima, koje su s puno pažnje i umijeća pripravile majke prvopričesnika. .... (Galerija...>>)