Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

03. travnja 2015. godine

Veliki petak – služba Muke Gospodnje

 

      Službu Muke Gospodnje na Veliki petak započeli smo u našoj župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću u 19 sati. Uz župnika don Marka u asistenciji je bio i fra Petar. Obred ima četiri glavna dijela: službu riječi s čitanjem „Muke“, klanjanje križu, svetu pričest i procesiju kroz mjesto s blagoslovima.

     „Muku“ po Ivanu predvodili su fra Petar i Tonko Kapiteli uz sudjelovanje čitača i članova zbora. Nakon kratke homilije uslijedila je „Sveopća molitva“, a potom klanjanje križu uz pjevanje „Puče moj“. Pričest je uz župnika i fra Petra dijelio i Zoran Grljušić.

     Procesija je išla kao i obično, tj. glavnom cestom do ulice A. Starčevića, gdje je bio prvi blagoslov. Potom je okrenula prema moru istom ulicom i na dnu je bio drugi blagoslov. Odatle je obalom išla do ulice koja vodi prema crkvi i tu je bio treći blagoslov. U blagoslovima smo vapili: „Isuse, Isukrste, milosrđe!“ i molili: „Molimo te poniženi, pokajani i skrušeni da očuvaš polja i more od svih jada i nevolje. Stanovnike ovog grada blagoslovi Bože sada. Budi naša ti utjeha i svakog nas čuvaj grijeha. Kuge, rata i od glada sve nas, Bože, brani sada. Blagoslovi brode, more i mornare koji plove. Neka nam se, Svemogući, živi, zdravi vrate kući. Puk svoj ovaj vazda brani i u raj nas sve nastani!“ Na kraju procesije u crkvi smo izmolili blagoslovnu molitvu, kratko se klanjali i razišli u tišini. .... (Galerija...>>)