Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

01. veljače 2015. godine

Dan života

 

      Međunarodni Dan života u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću ove smo godine proslavili pjevanom pučkom sv. Misom u 10 sati. Na početku, uz pozdrav svima prisutnima i napomenu da je ova nedjelja četvrta kroz godinu, ali i da je prva u veljači pa se u našoj župi slavi kao nedjelja Sakramenta, tj. na kraju sv. Mise je procesija i blagoslov s Presvetim, župnik don Marko je napomenuo kako „uz brigu za tjelesni trebamo imati brigu i za duhovni život. Ova nedjelja je izvrsna prigoda kada možemo u svoju svijest dozvati i promovirati vrijednosti kulture života nasuprot kulture smrti“. Jer, kako kaže Ph. Bosmans, 'imamo samo jedan život i iz njega trebamo učiniti najbolje što možemo'.

      Na početku homilije župnik je protumačio događaj u Kafarnaumu, kada je Isus ozdravio opsjednutog čovjeka i kada su prisutni, diveći se, rekli kako je to novi i snažni nauk. Isus govori kao netko tko ima vlast, tj. njegov govor uvijek je potvrđen djelom i tu je bitna razlika između njega i pismoznanaca. Također je dijelom pročitao, a dijelom prokomentirao ovogodišnju poruku za Dan života mons. Valtera Župana, krčkog biskupa i predsjednika Vijeća HBK za obitelj. Biskup u poruci najprije govori o Abrahamovoj kušnji, kad se činilo da su „sva Božja obećanja, koja su govorila da će Abraham imati silno potomstvo "poput zvijezda na nebu i pijeska na morskoj obali" (Post 22, 17), nemoguća i iluzorna, tj. zdravim razumom razmišljajući i uzimajući u obzir sve prirodne zakone, nije bilo moguće nikakvo rješenje kojim bi Abraham postao roditelj. A ipak! Abrahamovo potomstvo i po tijelu i po duhu živi i živjet će. Protiv svake nade i usprkos svim činjenicama, Abraham je vjerovao da je Bog iznad svih zakona i da mu ništa, baš ništa nije nemoguće.“

      „Ovogodišnji Dan života još jednom nam snažno doziva u pamet da, ako Gospodin ne gradi kuću uzalud se muče graditelji (usp. Ps 127, 1). Čuvajmo svoj dom i gradimo ga, ali s Bogom, ne bez njega!“ .... (Galerija...>>)